Valokuvauksen perusteita: valkotasapaino

Kun haluaa ottaa mahdollisimman luonnolliselta näyttäviä kuvia, yksi tärkeimmistä huomioitavista asioista on valkotasapaino. Se vaikuttaa paljon siihen, miten todenmukaisesti värit toistuvat kuvassa. Kamerassa tämä ilmoitetaan värilämpötilana (yksikkönä kelvin). Liian ”kylmässä” kuvassa valkoiset näyttävät sinertäviltä ja liian ”lämpimässä” kuvassa valkoiset näyttävät kellertäviltä.

Periaatteena on se, että valo on eriväristä kun se tulee eri valonlähteistä. Siis esimerkiksi kirkas auringonvalo on väriltään erilaista kuin pilvisen päivän valo. Ja hohtolampun tai loisteputken valo ovat keskenään väriltään erilaisia ja eroavat myös huomattavasti luonnonvalosta.

Kuvatessa voi tietenkin aina käyttää kameran automaattista valkotasapainoa (auto white balance), mutta se ei aina onnistu määrittämään valkotasapainoa täydellisesti, varsinkin kun on kyse keinovalosta tai esimerkiksi konsertin koko ajan vaihtelevasta valaistuksesta.

Jos kuvaa kameralla vain JPG-muodossa, valkotasapainon saaminen oikein on erittäin oleellista. Jos taas kuvaa RAW-muodossa, valkotasapainoa pystyy muokkaamaan paljonkin jälkikäteen. Tämä on siis yksi monista hyvistä syistä tutustua RAW-kuvaamiseen. Joka tapauksessa on hyvä pyrkiä mahdollisimman hyviin tuloksiin valkotasapainossa, vaikka sitä pystyisikin säätämään myöhemmin.

Eri kameroissa on erilaiset valkotasapainon säädöt, mutta monissa on esimerkiksi WB-painike, jonka takaa säädöt löytyvät. Jotkut kamerat täytyy ensin laittaa manuaalisäätötilaan, ennen kuin voi tehdä valkotasapainon asetuksia.

Yleensä säätövaihtoehtoina on AWB eli automaattinen valkotasapaino, päivänvalo, varjo, pilvinen, hehkulamppu, loistevalo ja salama. Lisäksi paremmissa kameroissa voi myös säätää oman valkotasapainon (custom).