Jos olet päässyt kuvausharrastuksessasi jo hieman pidemmälle, olet varmasti kuullut, että voisit viedä kuvaamisesi seuraavalle tasolle alkamalla ottamaan RAW-kuvia. Lähes kaikissa nykykameroissa on mahdollisuus RAW-kuvaukseen ja monilla uusimmilla puhelimillakin onnistuu kuvaaminen RAW-muodossa.
Mutta mitä RAW oikeastaan tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on. RAW-kuvaan tallentuu kaikki mahdollinen informaatio, mikä kameran kennolle tulee. Jos kuvaat JPG-muodossa, kamera käsittelee kuvan jo valmiiksi ja tallentaa vain osan informaatiosta tilan säästämiseksi. Kamera käsittelee kuvan automaattisesti niiden säätöjen mukaisesti mitkä kuvatessa ovat käytössä. Jos säädöt eivät olekaan parhaat mahdolliset, kuva saattaa olla pilalla. RAW-kuvan voit puolestaan pelastaa, vaikka kaikki ei olisikaan kuvaushetkellä juuri oikein.
Saat siis RAW-kuvalla parasta mahdollista laatua ja paljon enemmän mahdollisuuksia kuvan jälkikäsittelyyn. Voit lisätä tai vähentää valotusta ilman, että kuvan laatu kärsii merkittävästi. Voit myös korjata kuvan valkotasapainoa niin, että valkoinen näyttää valkoiselta eikä sinertävältä tai kellertävältä. Lisäksi voit hallita esimerkiksi kuvan terävöittämistä, lisätä kontrastia ja poistaa kuvan rakeisuutta.
RAW-kuvien käsittelyyn tarvitaan jokin ohjelma, kuten Lightroom tai Photoshopin RAW-editori. Kameran mukana on myös mahdollisesti seurannut jokin tarkoitukseen sopiva ohjelmisto. Täytyy myös pitää mielessä, että RAW-kuvat todella tarvitsevat sen käsittelyn, sillä ne voivat muuten olla kontrastittomia. RAW-kuvan käsittelyä voi verrata vaikkapa filmin kehittämiseen, RAW-kuva ei ole valmis vaan nimensä mukaisesti raakaversio.
Kannattaa siis kokeilla ja ottaa tämä askel. Siirtymävaiheessa voi aivan hyvin valita asetuksen, jolla kamera tallentaa sekä JPG- että RAW-kuvan, jolloin RAW-kuvien käsittelyä voi opetella kaikessa rauhassa.