Esineiden kuvaus onnistuu kotistudiossakin

Haluaisitko ikuistaa suosikkiesineesi ja oppia samalla lisää valokuvaamisesta? Voit tehdä helposti täysin riittävät ”studio-olosuhteet” kotiisi ja kuvata itsellesi tärkeitä esineitä tyylikkäästi.

Voit sijoittaa oman studiosi jonnekin ikkunan lähelle, jotta voit käyttää hyödyksesi luontaista valoa. Voit viedä pöydän ikkunan viereen ja rakentaa sille kuvauspaikkasi. Valitse esineen alle taustaksi jokin vaalea kangas tai vaikkapa remontista yli jäänyt tapettirulla. Taustaseinäksi voit käyttää pahvilaatikkoa, joka saa myös mielellään olla valkoinen tai valkoisella kankaalla peitetty. Kun sen sijoittaa varjon puolelle, se heijastaa luonnonvaloa kuvattavan esineen varjoihin. Voit myös vaihdella erilaisia taustoja ja testata mikä näyttää hyvältä esineen omien värien kanssa. Tausta ei kuitenkaan saa viedä huomiota itse kuvauskohteelta, vaan katseen pitää ohjautua itse esineeseen.

Voit myös miettiä, haluatko pääosassa olevan esineen lisäksi kuvaan joitakin muita koristeita tai lisukkeita. Jos kuvauskohteena on esimerkiksi juuri hankkimasi upea Skagen-rannekello, voit ehkä koristella asetelmasi kellon rannekkeen sävyyn sopivilla kahvipavuilla tai sijoittaa sen viereen lomamatkalla rannalta keräämäsi sileät kivet tai simpukankuoret. Kuvausasetelman tekemisessä rajoituksena on vain oma mielikuvituksesi.

Käytä jalustaa, niin voit välttää kameran tärähdystä ottaessasi kuvia. Silloin voit myös käyttää kameran ajastusta tai kaukosäätöä, jolloin vältetään pienetkin tärähdykset. Ota paljon kuvia erilaisista kuvakulmista ja kokeile erilaisia rajauksia. Digikameran kanssa ei tarvitse miettiä miten paljon kuvaat ja jos otat sata kuvaa, siellä joukossa on hyvin suurella todennäköisyydellä muutama erinomainen otos.